Πρώτο μικρό άρθρο για το πως ανακατασκεύαζουμε αντιστάσεις

Για το πως ανακατασκευάζουμε αντιστάσεις σαν τις BVC/BDC, που παρουσιάζονται σαν μην ανακατασκευάσιμες και αναλώσιμα ανταλλακτικά, υπάρχουν πάρα πολλά βίντεο στο γιουτιούμπ για να δείτε πως γίνεται.  Σχεδόν όλα στα αγγλικά και μερικά σε κάποιες άλλες γλώσσες.  Αν βάλετε (rebuild BVC ή rebuild BDC) θα τα βρείτε σχεδόν όλα, πολλά αναφέρονται στο Aspire Atlantis tank αλλά και άλλες μάρκες τα χρησιμοποιούν.  Επίσης μπορείτε να δοκιμάσετε να αλλάξετε την κάθετη κατασκευή τους σε οριζόντια και αντίστροφα.

Αυτό το βίντεο είναι ένα καλό παράδειγμα: http://www.youtube.com/watch?v=aV15YMD8_LM

Στα περισσότερα όμως παρακάμπτουν κάποιες λεπτομέρειες που ίσως να είναι σημαντικές.  Για το υλικό και το είδος σύρματος που χρησιμοποιούν θα αναφερθούμε σε άλλο άρθρο αλλά απ’όσο μπορούμε να καταλάβουμε το ζήτημα κινδύνων από τοξικές ενώσεις κάποιων μετάλλων δεν έχει αντιμετωπιστεί πλήρως.  Ενδεικτικά, ακόμα και το τιτάνιο που παρουσιάζουν πολλές εταιρείες σαν καλό εμπεριέχει μέσα στα κράματα Νικέλιο και Χρώμιο, όπως και το Kanthal και άλλα.  Το Χρώμιο ειδικά έχει κάποιο παράγωγο (ασταθές ιόν??) το Χρώμιο 6 που είναι τοξικό και καρκινογόνο, ενά σε κάποιες άλλες μορφές είναι αναγκαίο για την λειτουργία του σώματος σε μικροποσότητα.

Ένας γενικός καλός κανόνας είναι να αποφεύγετε τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες όσο είναι δυνατό και όσο απαιτεί η ανάγκη για γεύση και όχι για να ντουμανιάζει ο τόπος από ατμό.

Οδηγίες

1  Συγκεντρώστε τα απαραίτητα εργαλεία και απλώστε ένα καθαρό χαρτί κουζίνας να δουλέψετε επάνω ώστε να μην κυλάνε και φεύγουν τα μικρο-αντικείμενα.

2  Πρώτα απ’όλα ας αρχίσουμε να διαλύουμε το παλαιό μας coil (αντίσταση) βγάζοντας πρώτο τον πόλο που πηγαίνει κάτω στη βάση.  Συνήθως έχει μια κυκλική ή παραλληλόγραμμη τρύπα κάθετα προς το μήκος του.  Δεν χρειάζεται ξεβίδωμα, απλώς το τραβάτε.

3  Με κάτι αιχμηρό, σαν ένα τσιγκέλι οδοντίατρου, προσπαθήστε να αφαιρέσετε το ατσάλινο πλαίγμα στην πάνω μεριά της αντίστασης, χωρίς να το σπάσετε ή να το στραβώσετε ώστε να χρησιμοποιηθεί ξανά.  (κάποιοι ισχυρίζονται ότι είναι για ασφάλεια οπότε σε περίπτωση που καεί η αντίσταση να μην πεταχτούν κομμένα κομμάτια μετάλλου ή φιτιλιού/βαμβακιού και κάποιοι άλλοι λένε ώστε να μην χωθεί κάποιο μικρό έντομο μέσα και ψηθεί στην αντίσταση.  Δεν είμαστε τόσο σίγουροι αλλά κλίνουμε προς το πρώτο, γιατί αλλιώς το πλέγμα δεν θα είχε τρύπα στη μέση.)

4  Λυγίστε ελαφριά τις δύο άκρες της αντίστασης.  Αν έχετε ένα από αυτά τα μικρο-κατσαβίδια που περνάει μέσα απ’την αντίσταση βάλτε το από πάνω ώστε η λαβή να έρθει σε επαφή με την αντίσταση και να την σπρώξει προς τα κάτω.  Καλύτερα να αφαιρεθεί χωρίς να καταστραφεί ώστε να μελετηθεί και να βρεθούν τα αίτια πιθανής δυσλειτουργίας της.  πχ  αν ακούτε πολλά πόπ-ποπ-ποπ πιθανά έχει κάπου κάποιο σημείο που είναι υπερβολικά καυτό και εξαερώνει το υγρό πολύ γρήγορα, σαν έκρηξη.  Πιθανά να δείτε καμένο υλικό και μαυρισμένο σύρμα σε κάποιο σημείο.

5  Καθαρίζουμε ότι μικρά κομματάκια υπάρχουν ακόμα φιτιλιού (wick). Αφήνουμε ανάμεσα στον κεντρικό σωλήνα και το εσωτερικό κολλάρο με τα δύο αυτιά που μπλοκάρουν τις δύο τρύπες εξαερισμού/εισροής, κι αν φαίνονται βρώμικες το καθαρίζουμε με λίγο οινόπνευμα ώστε να αναπνέει καλύτερα.

6  Παίρνουμε το σύρμα επιλογής μας (33gauge – 22gauge AWG) και κόβουμε ένα κομμάτι 10-15εκ και το τυλίγουμε γύρω από ένα κυλινδρικό εργαλείο 2.5-3 χιλιοστά.  Ακόμα καλύτερα βρίσκουμε μια βιδίτσα ανάλογης διαμέτρου με πολύ λεπτό σπείρωμα ώστε τυλίγοντας το γύρω απ’το σπείρωμα να έχουν σωστές αναλογίες μεταξύ των κύκλων.  Για το πόσο κοντά ή αραιά πρέπει να είναι η κάθε βόλτα τους σπειρώματος δεν υπάρχει ακόμα κανόνας, μερικά είναι πολύ πυκνά και μερικά πιο αραιά.

7  Αφού το τυλίξουμε 6-7-8-9 κύκλους ανάλογα την αντίσταση και το πάχος του σύρματος, μπορούμε να κάψουμε την αντίσταση μερικές φορές κρυώνοντας την μέσα σε οινόπνευμα ή κάτι άλλο.  Αυτό είναι ένα απαραίτητο βήμα ώστε να μην ακούμε ποπ – παπ – παπ μέσα απ’την αντίσταση.  Επίσης καίγεται και καθαρίζεται η όποια ουσία μπορεί το εργοστάσιο βάλει στο σύρμα για προστασία.  Προσωπικά προτιμώ πιο χοντρό ανοξείδωτο σύρμα με περισσότερες σπείρες παρά ένα λεπτό με λιγότερες.  Βασικά πρέπει να επιλέξετε την αντίσταση που θέλετε και ανάλογα την διατομή και το μήκος του σύρματος.  Για αυτό βοηθάει να υπάρχει η παλαιά αντίσταση έξω, χωρίς μόνωση, και να μελετηθεί η διάταξη της.

8  Το τύλιγμα της αντίστασης για τα BVC είναι καλύτερο να γίνονται με βρεγμένο μπαμπάκι παρά στεγνό για να χωρέσει εύκολα πάλι μέσα.  Το μπαμπάκι εκτός κι αν είναι της ειδικής αγοράς, καλά είναι τα σφουγγαράκια προσώπου για την αφαίρεση μέϊκ απ.  Επίσης αν θέλετε να εξαφανίσετε την όποια μυρωδιά υπάρχει στο μπαμπάκι, βράστε το λίγη ώρα και μετά στεγνώστε το.

9  Για το πως θα το τοποθετήσετε καλά είναι οι οπτικές οδηγίες στα βίντεο.  Παιρνώντας την λευκή συνήθως μόνωση των δύο άκρων της αντίστασης σε ένα από τα δύο άκρα εσωτερικά (συνήθως το κάτω άκρο, αφήνοντας το άλλο άκρο εξωτερικά της μόνωσης.  Προσέξτε ότι η μόνωση έχει 2 εγκοπές που επίσης εκεί περνάει και το γειωμένο άκρο στις εγκοπές του σωλήνα της αντίστασης.

10  Κόβετε το παραπανίσιο σίρμα, και τελευταίο επανατοποθετήσετε το πλέγμα αλλά με προσοχή να μην ακουμπάει πάνω στο σύρμα της αντίστασης αλλιώς θα το γειώσει πριν την συνολική διαδρομή του.

11  Βρέξτε καλά την αντίσταση και βάλτε την στη βάση.  Μετρήστε αν έχετε μετρητή αντίστασης να πιστοποιήσετε ότι δεν είναι βραχυκυκλωμένη.  Πατηστε το κουμπί μερικές φορές για λιγότερο από μισό δευτερόλεπτο να το κάψετε λίγο χωρίς όμως την πιθανότητα να ξεραθεί.

12  Συναρμολογίστε το δοχείο και δοκιμάστε το.  Για λίγη ώρα μπορεί να σας ερθει κάποια ξερή διασάρεστη γεύγη μέχρι να ποτίσει καλά και να αρχίσει να δουλεύει καλά το μπαμπάκι.

Μπορεί να προσθέσουμε κι άλλες λεπτομέριες εδώ προσεχώς που πιθανά εχεί ξεχαστεί ή να ανακαλύψουμε ακόμα μια αποδοτική πρακτική από αυτή που αναφέρουμε.

Προσθέστε κι εσείς ή ρωτήστε αν δεν καταλαβαίνετε απ’τα βίντεο κάποια λεπτομέρεια.

ΥΓ  Η κατασκευή του BDC είναι πιο εύκολη και απλή αλλά το κατά πόσο αποδίδει όσο καλά όσο η όρθια αντίσταση θα το δούμε στον καιρό.

Advertisements

Σχολιάστε ελεύθερα με αλληλοσεβασμό και συνέπεια

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s