Ένα εισαγωγικό για τα υγρά ατμίσματος

Για όσους μόλις ξεκίνησαν το ηλεκτρονικό τσιγάρο εκτός της σύγχυσης των διαφόρων μηχανημάτων θα αντιμετωπίσετε και την σύγχυση των υγρών.  Θα σας προτρέψουν να κοιτάξετε ένα τοίχο γεμάτο με γεύσεις, διαβαθμίσεις νικοτίνης, VG/PG, γεύσεις με ονομασίες άσχετες με το τι γνωρίζετε σαν γεύση, και άλλα πολλά και εκνευριστικά τρικ που πουλάνε.  Κάπως έχουν υποτιμήσει την νοημοσύνη μας όλοι αυτοί, να προσέχουν.  Πόσο μαθηματική πρέπει να είναι η σκέψη ότι αυτό το γεμάτο χρώματα μπουκαλάκι εμπεριέχει πρώτες ύλες με το 1/100 της αξίας που το πουλάνε;

Λοιπόν, ας αρχίσουμε απ’τα βασικά.  Το κύριο συστατικό που δημιουργεί το σύννεφο που παράγεται είναι το VG (Vegetable Glycerin) η φυτική γλυκερίνη, ένα παχύρρευστο διάφανο υγρό που θυμίζει πολύ καθαρό σιρόπι.  Παράγεται σε χημείο από φυτικό λάδι και στην διαδικασία το πρώτο και μεγαλύτερο σε ποσοστό παράγωγο είναι το Biodiesel.  Θα το βρείτε σαν κύριο συστατικό σε σιρόπια γλυκών, σε φάρμακα, σε σκευάσματα για τον βήχα, κλπ.  Στο Μπακάκο πουλάνε μπουκαλάκια 100ml με 1.40ευρώ.  Αλλού μπορεί να βρείτε και λίτρο με 6-7 ευρώ.  Στη διεθνή αγορά προάγεται η προτίμηση σε αυτό που έχει 98+% καθαρότητα και σε κάποιες χώρες πρέπει να είναι εγκεκριμένο από τον ΕΟΤ&Φ για εσωτερική χρήση και βρώση.

Το άλλο συστατικό είναι το PG (propylene glycol) προπυλενική γλυκόλη, η οποία είναι επίσης συνήθως διάφανη ή ελαφρά κιτρινοπή, και είναι πολύ πιο ρευστή, σαν νερό.  Είναι αυτή που είναι υπεύθυνη για το γαργάλημα στο λαιμό που θυμίζει τσιγάρο.  Κάποιοι/ες είναι πιο ευαίσθητοι στο PG και δεν το ανέχονται, κι άλλοι δεν μπορούν με το πολύ VG, τους προκαλεί δύσπνοια και σφίξιμο στο στήθος.  Και τα δύο υγρά σε κάποιο ποσοστό υγροποιούνται στο στόμα και το στήθος.  Παίζοντας πάνω και κάτω με τα ποσοστά αυτά θα φτάσετε σε ένα συμπέρασμα για το ποιά αναλογία σας ταιριάζει περισσότερο.

Το άλλο συστατικό είναι η νικοτίνη, που δεν είναι υποχρεωτική, και είναι αναλόγως των αναγκών του καθενός.  Κάποιοι αρχίζουν ψηλά και κατεβαίνουν.  Εγώ κάπνιζα 20-25 τσιγάρα την ημέρα της τάξεως του 1mg και ξεκίνησα με 18mg νικοτίνη και μου φάνηκε υπερβολική.  Κατέβηκα σχεδόν στην μισή την δεύτερη βδομάδα.  Έκτοτε δεν πολυ δίνω σημασία και μπορεί να βρίσκομαι ακόμα χαμηλότερα.

Τέταρτο συστατικό είναι κάποια γεύση της τάξεως των 5-10% περίπου.  Οι γεύσεις συνήθως έρχονται σε VG η PG.  Δηλαδή έχουν παραχθεί από είτε χημική σύνθεση ή προσθέτοντας το φυσικό συστατικό μέσα σε VG ή σε PG.  Τα περισσότερα είναι σε γλυκερίνη γιατί είναι ικανότερη με τα περισσότερα φυτικά πρόσθετα να συγκρατήσει τα αρώματα και τα συστατικά του φυτού/φρούτου κλπ.  Πολλοί λένε ότι είναι καλύτερος τρόπος και από την διαδεδομένη χρήση του αλκόολ το οποίο σκοτώνει όλα τα φυτικά κύτταρα που παρέχονται στο απόσταγμα.  Κάποια αιθέρια έλαια συγκρατούνται καλύτερα απ’το PG.   Αν αναμείξετε δικά σας υγρά καλό είναι να προσέξετε αυτό το 3-15% που μπορεί να βάλετε μέσα αν είναι VG ή PG για να το μετρήσετε στην συνολική αναλογία τους.

Η γεύση του τσιγάρου στα υγρά είναι σχετικά άσχετη με την νικοτίνη, δηλαδή μπορείτε να βρείτε υγρό με γεύση καπνού χωρίς νικοτίνη, όπως και να προσθέσετε νικοτίνη σε οποιαδήποτε γεύση.  Το πρόσθετο της νικοτίνης έρχεται και σε VG και σε PG.  H νικοτίνη από μόνη της δημιουργεί κι αυτή ένα γαργάλημα στο λαιμό.  Το ίδιο υγρό με ή χωρίς νικοτίνη θα έχει διαφορά στην αίσθηση του ατμίσματος.

Αν δεν αλλάξετε φιτίλια/μπαμπάκια μην περιμένετε ότι αδειάζοντας το ένα υγρό και βάζοντας μια άλλη γεύση ότι η αλλαγή θα γίνει άμεσα.  Παίρνει 5-10ml να φύγει και κάποιες πιο έντονες θα συνεχίσουν να χαρακτηρίζουν το επόμενο υγρό για μεγαλύτερο διάστημα.  Υπάρχει ο τρόπος να ποτίσετε την αντίσταση με οινόπνευμα και να την καθαρίσετε και αφού στεγνώσει να την ποτίσετε με το νέο σας υγρό και μετά να το βάλετε στη δεξαμενή.  Πατήστε 2-3 φορές το κουμπί για κλάσματα του δευτερολέπτου χωρίς να εισπνέετε για να σιγουρέψετε ότι εξαφανίστηκε το αλκοόλ.  Κάποια υγρά, φτηνά, έχουν και μικρό ποσοστό αλκοόλ μέσα.  Αυτό συμβαίνει (απ’όσο έχω μάθει) για να χρησιμοποιηθούν κάποια εκχυλίσματα γεύσεων που υπάρχουν στην αγορά μόνο μέσα σε αλκοόλ.  Αυτό κι αν γαργαλάει και καίει τον λαιμό.  Καλύτερα να αποφεύγονται τα αλκοολούχα υγρά.

Για το πως αναμειγνύουμε αυτά τα υγρά για να φτιάξουμε ένα δικό μας στα μέτρα μας θα το δούμε σε επόμενο άρθρο.  Ακόμα δυσκολότερο είναι να φτιάξουμε και τις αρωματικές βάσεις μόνοι μας.  Τα πιο δύσκολα είναι τα φρούτα λόγω της παραγωγής ζάχαρης μέσα στο υγρό που θα κολλήσει και θα καεί πάνω στην αντίσταση.  Παρ’όλο ότι η γλυκερίνη είναι αρκετά γλυκιά από μόνη της, δεν μας χρειάζεται καμιά ζάχαρη, το πως αφαιρείται η ζάχαρη είναι συνήθως ένα μεγάλο μυστικό της βιομηχανίας παραγωγής υγρών.  Δεν είναι κάτι αδύνατο αλλά χρειάζονται εξειδικευμένα εργαλεία.

Ελπίζουμε σαν βασικό σημείο αναφοράς για τους νέους καλύψαμε το πρώτο κεφάλαιο απ’το πρώτο βιβλίο στο πρώτο μάθημα.

 

Advertisements

Σχολιάστε ελεύθερα με αλληλοσεβασμό και συνέπεια

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s