Θεωρητικό μοντέλο του καλού ατμιστή

Κεφάλαιο 1

Αν περιμέναμε απ’την επιστήμη να μας τα πει όλα, ίσως να περιμέναμε πολύ. Η επιστήμη σε κάποιο τέτοιο πρακτικό ζήτημα θα μιλήσει όταν κάποιοι θα την προσλάβουν να μιλήσει και σίγουρα δεν θα το κάνει εις βάρος αυτού που θα την προσλάβει. Αλλά ας αφήσουμε αυτήν την εμμονή με το πολιτικό του όποιου ζητήματος και ας αφιερώσουμε κάποια σκέψη στο συγκεκριμένο.

Η δύναμη ανήκει σε εμάς

Τι θέλουμε από έναν ατμιστή και πως θα το βρούμε. Και βέβαια όταν η σκέψη παραμείνει μεμονωμένη και αντικείμενο ιδιοκτησίας δεν μας βοηθάει, και ποτέ δεν δηλώσαμε ειδικοί και παντογνώστες. Μπορεί ίσως μέσα από την συλλογική διασταύρωση ιδεών και απόψεων να καταλήξουμε στην αλήθεια όπως θα το έκανε και η επιστήμη αν είχαμε εμείς χρήματα να την προσλάβουμε. Και δυστυχώς η επιστήμη, και η επιστημονική γνώση, σήμερα έχει μετατραπεί σε εμπόρευμα που πρέπει κανείς να το αγοράσει για να έχει πρόσβαση σε αυτό.
Για να μπορέσουμε να πούμε αυτός ο ατμιστής είναι καλός, καλύτερος, σχεδόν όσο καλός, όσο ένας άλλος, θα πρέπει να συμφωνούσαμε στο τι θέλουμε από αυτόν. Με αυτό το σκεπτικό τα μίνι ηλεκτρονικά τσιγάρα μέχρι τα MOD των 200W και τις ιδιοκατασκευές μέχρι και 3000W που έχουμε δει διεθνώς να προβάλλονται στο Γιού Τιούμπ, δεν θα είχαν αγορά. Κάτι μεταξύ του ενός και του άλλου θα ήταν το τέλειο και όλα τα άλλα υπερβολές ή ανεπαρκή. Ακόμα και ατομικά βλέπουμε όμως ότι για διαφορετικές ώρες και περιστάσεις χρειαζόμαστε 2 ή περισσότερα. Το να κουβαλάς μισό κιλό μπαταρίες και δοχεία για να αφήνεις τους ποδηλάτες πίσω σου μέσα στην ομίχλη, ή τους συνοδοιπόρους στην ορειβασία, ή το να κάθεσαι στο PC 6 ώρες με το καλώδιο του USB σε μια μπαταρία 7000 mAh είναι λιγάκι υπερβολή. Ένα passthrough 650mah κάνει δουλειά στο PC. Αυτό το λέω εγώ, εσείς μπορεί να θέλετε κάθε 2 λεπτά να εξαφανίζεται το PC από μπροστά σας, να χάνεται στην ομίχλη, και να θέλετε 0.08Ω με 12ml μπουκάλι dripper στα 190W …. ποιός θα σας πει όχι.
Μπορούμε όμως να φτιάξουμε ένα θεωρητικό μοντέλο του ατμιστή, να βρούμε όλες τις παραμέτρους που επηρεάζουν το σύστημα αυτό του ατμισμού, και έτσι να ξέρουμε από αυτό που ήδη θεωρούμε ικανοποιητικό σε ποιά κατεύθυνση να πάμε. Αν είχαμε απεριόριστα χρήματα θα δοκιμάζαμε 1 από όλα στην αγορά, όλους τους συνδυασμούς του καθενός, και θα ανακαλύπταμε μετά από καιρό το ιδανικό, για μας μόνο. Χχχχμμμμ… τα προβλήματα που μπορεί να λύσει κανείς όταν έχει απεριόριστα χρήματα. Εμείς δεν έχουμε, δεν θέλουμε, και απευθυνόμαστε στο παρόμοιο με εμάς κόσμο. Γι αυτό οι παρουσιάσεις προϊόντων της αγοράς εδώ θα περιοριστεί μόνο στην αναγνώριση μιας ενδιαφέρουσας καινοτομίας, ή σε προϊόντα που είναι προσιτά σε όλους και σχετικά αποδίδουν όσο και τα “πολύ ακριβότερα”.
Πως θα αναλύσουμε τον ατμιστή; Πως θα φτιάξουμε την θεωρία του πως μετατρέπεται κάτι αντικειμενικό όπως ένα μηχάνημα σε σχέση με την υποκειμενική εμπειρία του ατμίσματος. Μπορεί ο καθένας να πει αυτό είναι καλό, αυτό δεν μ’αρέσει, αλλά τι ακριβώς κάνει την διαφορά δύσκολα θα το εντοπίσει. Αυτό ακριβώς προσπαθούμε να κάνουμε εδώ. Να βρούμε τι ακριβώς λεπτομέρεια είναι αυτή που προκαλεί το σωστό ρύθμισμα προς την απαιτούμενη κατεύθυνση. Όπως οι επιστήμονες έτσι κι εμείς για να τα βρούμε αυτά πρέπει να ορίσουμε το σύστημα που μελετάμε. Το σύστημα περιλαμβάνει όλες τις σχετικές μεταβλητές με το αντικείμενο μας και εξαιρεί οτιδήποτε άσχετο. Το αν η μέρα είναι Πέμπτη κι όχι τσικνοτετάρτη, αν πέταξε μια πεταλούδα στην μύτη του αγάλματος του Μάο στη Κίνα, ή αν στον Νότιο Ειρηνικό έχει μπουνάτσα, δεν μας απασχολεί ….. ΕΛΠΙΖΩ!
Για να δούμε τι έχουμε αρχίζοντας απ’το τέλος. Δηλαδή τι μπήκε στο στόμα μας επειδή ρουφήξαμε σε ένα στόμιο και πατήσαμε ένα κουμπί. (πιθανά στο μέλλον, αν δεν υπάρχει τώρα, να μην χρειάζεται το κουμπί, αναλόγως πόσο ρουφάς (χρόνος και δύναμη) να αντιλαμβάνεται το μηχάνημα και να παράγει μόνο του τον απαιτούμενο ατμό). Ένα τέτοιο σύστημα θεωρητικά θα ήταν δυνατό να φτιαχτεί. Τι περιλαμβάνει αυτό το σύστημα από το ρούφηγμα και το πάτημα ενός κουμπιού και σε σχέση με τον χρόνο που διαρκεί η εμπειρία θα το δούμε μαζί πιο κάτω. Να θυμόμαστε ότι αυτό το “πρότζεκτ” δεν είναι δικό μου, μας, αλλά κάτι που θέλουμε να ανήκει σε όλους που αναγνωρίζουν την ανάγκη να απελευθερώσουν την γνώση από την ιδιώτευση και την εκμετάλλευσή της. Κάτι που είναι ελεύθερο και προσβάσιμο σε όλους και από όλους δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης, όπως το τσιγάρο π.χ.

Α Ρούφηγμα

1 Όγκος/χρόνο
2 Πίεση (χαμηλότερη της ατμοσφαιρικής (1ατμ 1bar 14psi) ή αυτής στο δοχείο για να προκύψει ροή – δηλαδή ένα δοχείο υπό πίεση στο οποίο έχει βαλβίδα θα δημιουργήσει ροή επειδή αυτή στο στόμα μας είναι χαμηλότερη, σαν τρόμπα δηλαδή)
3 Διάρκεια ρουφήγματος σε σχέση με την παύση μεταξύ ρουφηξιάς (μπορεί σε 1” να ρουφήξεις 20ml αλλά μπορείς σε 10” να ρουφήξεις 200ml, είναι το ίδιο, μπορεί το μηχάνημα δηλαδή σε διάρκεια μιας ώρας να παράγει 20ml/1” σταθερά με την ίδια ποιότητα;)
4 Διάρκεια ρουφήγματος σε σχέση με την διάρκεια του ανοικτού κυκλώματος που μπορεί να υπερκαλύπτουν το ένα το άλλο.
5 Ποιότητα μίγματος (αέρα / ατμού, θερμοκρασία, περιεκτικότητα σε υποπροϊόντα της θέρμανσης του υγρού)

Β Μηχάνημα

1 Μπαταρία
2 Έλεγχος κυκλώματος
3 Αντίσταση
4 Φιτίλι
5 Τροφοδοσία υγρού
6 Τροφοδοσία αέρα
7 Καμινάδα
8 Στόμιο
9 Δοχείο
10 Ίσως εδώ να προστεθούν κι άλλα, είτε επειδή εσείς τα εντοπίσατε και μας τα επισημάνατε ή επειδή εμείς αργότερα τα εντοπίσαμε.

Γ Υγρό

1 VG
2 PG
3 Νικοτίνη
4 Σύνθεση αρωμάτων
5 Νερό ή Αλκοόλ ???
6 Αναλογίες μεταξύ τους
7 Συνθήκες του υγρού (θερμοκρασία και επιρροή στο υγρό κλπ)

Αυτά κατά κύριο λόγο αποτελούν “το σύστημα” του ατμιστή και ότι μπορούμε να φανταστούμε ότι επιρεάζουν το συνολικό αποτέλεσμα. Αναλύοντας όλα αυτά τα σημεία το υποκειμενικό αποτέλεσμα της θετικής εμπειρίας μετατρέπεται στο αντικειμενικό των χαρακτηριστικών αυτών που το προκάλεσαν.

Αν βρούμε ρυθμίζοντας όλες αυτές τις παραμέτρους τι μας αρέσει καλύτερα μπορούμε να σχεδιάσουμε τον απόλυτο ατμιστή της αρεσκείας μας. Αυτό είναι και ο στόχος της θεωρητικής ανάλυσης, όχι για να ορίσουμε εμείς το απόλυτα ιδανικό αλλά ώστε ο καθένας χωριστά να γνωρίζει σε ποια κατεύθυνση πρέπει να κοιτάξει πλησιάζοντας το ιδανικό.

Στα επόμενα άρθρα θα εστιάσουμε στην ανάλυση του κάθε στοιχείου που συγκεντρώσαμε σαν τμήματα του συστήματος και πως το μηχάνημα, η επιλογές του, οι ρυθμίσεις του, το υγρό, επηρεάζει το καθένα το τελικό αποτέλεσμα της απόλαυσης του ατμισμού. Το κάθε κεφάλαιο θα συνδέεται πίσω με αυτό το αρχικό άρθρο, θα εμπλουτίζεται, κι έτσι σε κάποια στιγμή θα μπορούμε να μιλάμε για μια συνολική θεωρία του ατμισμού που θα μπορεί να εξηγεί τα πάντα γύρω από αυτή την εμπειρία. Με αυτόν τον τρόπο αν κάποιος “έμπορας” παραγωγός παρουσιάσει κάτι σαν καινοτομία και ότι με βάση αυτή εμπλουτίζεται η εμπειρία και θα πρέπει αυτό το νέο γκάτζετ να αγοραστεί είτε αυτός θα λέει ψέμματα και θα προάγει κάτι που δεν έχει σχέση ή θα πρέπει να αναθεωρήσουμε γιατί η θεωρία μας δεν εξηγεί πως αυτό βοηθάει στην καλυτέρευση της εμπειρίας. Νομίζω ότι θα το δούμε αυτό αρκετά και σαν υπαρκτό τέχνασμα στην αγορά αλλά και σαν τάση να προαχθεί κάτι πιο καινούργιο.

Advertisements

Σχολιάστε ελεύθερα με αλληλοσεβασμό και συνέπεια

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s